9 Mayıs 2011 Pazartesi

Arıların Yok Oluşu

Arılar kayboluyor uzmanlar uyarıyor ve einstein’nin sözleri aklımıza geliyor insan oglunun 4 yıllık ömrümü kaldı.

ABD’de geçtiğimiz kış da arıların yüzde 35’i kayboldu. 87 temel ürün arılar sayesinde üretiliyor. Elma ve salatalığı bile arılar sayesinde yiyoruz.

 

Bal arılarının sayısı geçen yıl nedeni anlaşılamayan bir şekilde azalmaya başlayınca dünya genelinde büyük bir panik başlamıştı. Aradan geçen zaman içerisinde arıların yok oluşu konusunda yapılan araştırmalar sonuç vermedi. Bunun bir sendromdan kaynaklandığı sonucuna varıldı, ancak bu sendroma yol açan etkenin ne olduğu bir türlü tespit edilemedi.
Dünyaca ünlü haber dergisi Newsweek son sayısında arı krizinin son hızıyla devam ettiğini yazdı.
İngiltere’de panik raporu
Dergiye göre iki yıl önce arılarının yüzde 30’unu kaybeden Amerikalı arıcılar, geçtiğimiz kış da yüzde 35’lik kayıp yaşadı.
Newsweek’e göre bitkilerin döllenmesinde büyük rol oynayan arıların yok oluşu büyük bir gıda krizinin habercisi. Kanada, Brezilya, Hindistan, Çin ve Avrupa’da da panik devam ediyor. İngiltere Arıcılar Birliği, “2018 yılında İngiltere sınırlarında tek bir arı bile kalmayabilir. 330 milyon dolarlık tarım endüstrisi çökebilir” açıklamasıyla tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Bal Üreticileri Birliği ise “Trilyon dolarlık tarım endüstrisi tek bir sendelemede parça parça olmaya hazır kristal gibi” diyerek tehlikeye dikkat çekti.
Uzmanlar, arıların nüfusu azalmaya devam ederse gıda krizini de daha korkutucu boyutlara ulaşabileceği uyarısı yapıyor. Çünkü insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyor. Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyor. İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyor; vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyor. Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfrut, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyor.
Alman bilim adamı Albert Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demişti.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder