9 Mayıs 2011 Pazartesi

Kutup Ayılarının Nesli Tükeniyor

Kutup ayıları tehdit altında. Uzmanlar, iklim değişikliği sorununu çözmek için adım atılmazsa, kutup ayılarının neslinin bu yüzyılda tükeneceği uyarısında bulunuyor. Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesi, kutup ayılarının yaşam alanlarının yok olması anlamına geliyor.



Bugünlerde ise kutup ayıları konusunda bir başka tartışma gündemi meşgul ediyor. Denizlerde doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının kutup ayılarının yaşadığı bölgelere daha yakın yerlerde yapılması planlanıyor. Öte yandan Amerikan Hükümeti sera gazı salımını kısıtlayan yasaları uygulamaya ve yaban hayatını korumak için daha fazla adım atmaya hazırlanıyor.

Uzmanların kutup ayılarının neslinin tükeneceği yolundaki kaygıları giderek artıyor. Robert Irvin çevreci örgüt Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı: "Tahminlere göre sera gazı kirliliği şu anki hızıyla devam ederse Alaska’daki kutup ayılarının nesli 50 yıldan az bir süre içinde tükenecek. Bu çok iç karartıcı bir tablo.”

Irvin, Amerikan Jeoloji Birliği’nin araştırmasından sözediyor. Rapora göre sera gazı salımının azaltılmasıyla kutup ayıları kurtarılabilir. Dünyada 22 bin kutup ayısı olduğu sanılıyor. Kısa süreliğine karada yaşayabilen kutup ayıları uzun mesafeleri yüzerek katediyor. Ancak Kuzey Kutbu’nda buzlar hızla eriyor. Irvin şöyle konuşuyor: "Kutup ayıları Kuzey Kutbu’ndaki buzullarda besleniyor ve yavrularını burada büyütüyor.”

Araştırmalar kutup ayılarının vücutlarında aşırı miktarda zehirli madde bulunduğunu gösteriyor. Çoğu tarımda kullanılan bu maddeler tarım alanlarından nehirlere, oradan da okyanuslara akıyor. Akıntıya kapılan zehirli maddeler Kuzey Kutbu’ndaki ekosisteme karışıyor.

Doug Inkley Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’nda uzman: "Kutup ayılarında yüksek miktarda PCV maddesi bulundu. Norveç yakınlarında en az yedi kutup ayısının hem dişi hem de erkek cinsel organına sahip olduğu belirlendi. Bu durum kimyasal kirliliğin sonucu olabilir.”

Amerikan Hükümeti son birkaç haftadır kutup ayılarıyla ilgili yasa tasarıları üzerinde çalışıyor.  Çevre Koruma Dairesi küresel ısınmayı kontrol altına almak amacıyla sera gazı salımını denetleyeceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı da Kuzey Denizi’nde 500 bin kilometre karelik bölgeyi kritik yaşam alanı olarak belirledi. Ancak federal hükümet, kutup ayılarının statüsünü ‘tehdit altında’ kategorisinden ‘tehlike altında’ kategorisine değiştirmeyeceğini açıkladı. Çevrecilere göre hükümet lobicilerin baskılarına boyun eğiyor, oysa, statü değişimi kutup ayıları ve yaşam alanları için daha fazla koruma sağlayabilir.

Statü değişimi yapılmaması, 2011 ortalarında Kuzey Denizi’nde petrol arama çalışmalarının başlayabileceği anlamına geliyor. Richard Ranger Amerikan Petrol Enstitüsü’nde üst düzey danışman: "Sadece bu sektörde değil, özellikle Jeoloji Birliği olmak üzere hükümet içinde de çok sayıda kişi Amerikan Kuzey Kutbu Kıta Sahanlığı’nda, yani deniz tabanının altında, büyük miktarda petrol ve doğalgaz rezervi olduğunu düşünüyor.”

Çevrecilere göre, geçen yıl Meksika Körfezi’nde olduğu gibi Kuzey Kutbu’nda meydana gelebilecek bir petrol sızıntısı sadece kutup ayılarını değil, balina ve fokları da etkileyebilir. 6 ay karanlıkta kalan buzullar altındaki bu bölgede acil müdahale için gerekli teçhizat bulunmuyor. Ancak Richard Ranger, petrol ve doğalgaz sektörünün Kuzey Kutbu’nda 40 yıldır faaliyet gösterdiğini, şirketlerin kutup ayılarıyla ilgili çalışmalara katkıda bulunduğunu söylüyor: "Bu bölgede yıllardır güvenli şekilde sondaj çalışmaları yapıyoruz. Aynı faaliyetleri hükümeti ve kamuoyunu tatmin edecek ve çevreyi koruyacak şekilde sürdürebiliriz.”

Çevreciler dünyada el değmemiş nadir bölgelerden birinin tehlikeye atılmaması gerektiği görüşünde. Robert Irvin şunları söylüyor: "Kutup ayılarının sağlıklı olması çevrenin sağlıklı olduğunun işaretidir.  Kutup ayılarını koruyarak aslında kendimizi korumuş oluyoruz.”

Çevreciler kutup ayılarının kurtarılmaması durumunda diğer canlı türlerinin de aynı sonu paylaşacağı uyarısında bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder